Szukasz firmy cateringowej z Warszawy, która świadczy usługi cateringowe? Profesjonalny catering na imprezy okolicznościowe!

Przepisy na nalewki – podajemy kilka z nich

Domowe nalewki na alkoholu, wódce lub spirytusie, są klasyką gatunku. Nasi przodkowie mieli pełne piwnice takich nalewek, my produkujemy je znacznie rzadziej, ale od czasu do czasu pozwalamy sobie na taki luksus. Znane są nalewki miodowe, cytrynowe, pigwowe, wiśniowe, jagodowe, z dzikiej róży i wiele, wiele innych. Ile osób, tyle przepisów na nalewki. Wystarczy wziąć kilogram słodkich śliwek mirabelek, litr wódki, pół litra spirytusu, kilogram cukru, zmieszać te składniki i otrzymać pyszną, aromatyczną nalewkę. Taka nalewka jest znakomitym trunkiem na domowe przyjęcia oraz napojem serwowanym podczas obiadów domownikom oraz gościom. Mały kawałek cynamonu, 6 gramów mielonego cynamonu, 160 gramów brązowego cukru, jeden litr spirytusu – składniki zalewa się alkoholem i odstawia w jasne miejsce. Taka nalewka jest bardzo dobra dla żołądka, działa leczniczo. Układ trawienny lepiej pracuje po małym kieliszku takiej domowej nalewki. Nalewka z miodu, czyli miodówka, działa dobrze na żołądek, układ trawienny, pomaga przy przeziębieniach. Jeden litr miodu, dwie cytryny, kilka plasterków korzenia imbiru, jeden litr wódki i pół litra spirytusu należy zmieszać i stworzyć pyszną nalewkę miodową. Nalewkę odstawia się na miesiąc, po miesiącu filtruje się, rozlewa do butelek i pije wspólnie z gośćmi. Podsumowując, pyszne nalewki to typowo polskie napoje alkoholowe, znacznie lepsze od wódki oraz wina, zdrowsze oraz smaczniejsze. Dwie-trzy nalewki zapełnią domową piwniczkę na zimę i sprawią, że zawsze będzie czym podjąć gości danego domu.

Podobne Artykuły

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.